Post Reply 

Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
La gratar
03-28-2010, 11:12 PM (This post was last modified: 03-29-2010 12:22 AM by CLM.)
La gratar
avand in vedere ca vine vremea buna si mai iesim din case, primul lucru care imi vine in minte sunt iesirile la gratar. personal marturisesc ca nu stiu sa fac nimic in bucatarie inafara de cartofi prajiti. in schimb cand vine vorba de gatitul in aer liber... Big Grin

Sa incep cu recomandarile. Toata lumea arunca cateva caserole de mici in cosul de la supermarket. Uneori ne mai intindem si la gratar. Fratilor, nu uitati de pulpe si mai ales aripioare de pui. Sunt excelente. Carnea de pui e mai "usoara" pentru stomac. Iar aripioarele, datorita faptului ca sunt mai subtiri, se rumenesc si in interior mai repede. E putina munca "cu mana" pana le mananci, dar gustul este excelent. Mai ales daca aveti condimentele adecvate. Si daca tot suntem la recomandari, va mai zic ceva: frigarui.
Orice carne care necesita mult timp de stat pe gratar pentru a se praji pana pe interior, automat risca sa se usuce la suprafata. De aceea recomand stropirea periodica cu vin (carne, mici) sau bere (mici)

Frigarui
Acest tip de mancare este cu multe optiuni. Folositi bete din bambus special destinate. Se gasesc in magazin si nu se ard. Pe frigarui se fac combinatii de carne + legume.
Legume: Recomand ardei si rosii. Ceapa da gust bun carnii, dar nu e delicioasa la mancat ea insasi de pe frigaruie. Cate o feluta de usturoi are un efect foarte bun.
Carne: bucati mici (cuburi) ca sa se faca si in interior. Maxim 5 cm marime as zice eu. Se mai pot folosi sortimente de sunca sau carne presata. Indiferent de ce tip de carne folositi, nu uitati pe batul de frigaruie sa aveti slanina sau carne cu grasime, ca sa se topeasca ceva, altfel se usuca toate cele

Aripioare
... de pui, nu de porc Smile
Se fac repede si usor fiindca sunt subtiri. Pentru un gust deosebit nu uitati de condimente pt pui (inafara de cele clasice: sare, piper). Sunt preferatele mele. [Intotdeauna le mananc goale, direct de pe gratar]
Recomand gratar cu grilaj mai mult decat cel de tip disc, si implicit carbune sau jar, in niciun caz flacara. Valabil pt orice carne de pui. Asta fiindca nu are fete bine definite ca sa poata fi facuta ca lumea pe disc.

Pulpe de pui
Sunt mai groase decat aripioarele si necesita timp mai indelungat pe gratar. Ca sa nu aveti "surprize" in interior, intotdeauna incercati-le inainte de a le pune pe masa. La cele dezosate e mai usor, se pot intinde. Parerea mea e ca ies mai bune, dar sunt si mai scumpe cand le cumperi.

Carnea de porc
Ceafa, cotlet, etc.
Are un gust deosebit, si este foarte populara printra "grataragii". Merge cu bere, cu vin, cu garnitura de cartofi, salate, sau intr-o chifla, doar cu ketchup. Un tip polivalent de mancare.
Cred ca e mai bine sa fie batuta carnea inainte, desi sunt care nu fac asa. Daca e mai subtire se rumeneste si in interior fara a fi nevoiti sa o tinem mult pe foc. Este foarte important sa stropim carnea cu vin in timp ce se face, de cateva ori pe fiecare parte. Se poate face foarte bine si pe gratar de tip disc, fiindca are fetele plate.

Mititei
Sunt relativ usor de facut. De fapt ii avem aproape facuti cand ii cumparam, trebuie doar sa ii punem pe foc Big Grin
Fata de ce am observat ca se gaseste in magazin, recomand sa ii mai modelati, si mai exact sa ii alungiti, scazandu-le din grosime. Se prajesc mai bine pe interior. Iar ei oricum scad pe parcurs ce se prajesc. Se fac repede ca si timp de gatit. Se pot stropi cu bere in timp ce stau pe gratar, dar si cu vin. In general nu necesita condimentare. Daca ii lasati prea mult pe foc riscati sa ii uscati! Pe parcurs ii incercati cu furculita. Daca pe interior arata 50-60% prajiti, ii puteti lua de pe foc. Atentie ca si carnea de mici este una vulnerabila. Se tine in congelator. In zilele calde se poate strica in 1-2 ore de stat la caldura.

Ciuperci
Palaria de la ciuperci se umple cu branza de burduf si se condimenteaza. Nu este obligatoriu sa le faceti cu branza. Puteti pune pe ele doar sare si piper si sa le puneti asa pe gratar. Sper ca v-ati dat seama, se pun pe gratar cu partea umpluta cu branza in sus Big Grin Intr-un kilogram de ciuperci intra multe, deci e o optiune serioasa pentru gratar, ca sa nu aveti numai carne in meniu. Atentie ca ciupercile nu rezista mult, mai ales in zilele calde. Deci daca mergeti pe mai multe zile in excursie si nu le tineti macara intr-o camara, ar fi de preferat sa le gatiti in prima zi.
Atentie! In ciuda faptului ca branza se topeste, ciupercile sunt gata doar cand din interior emana zeama lor specifica.
Piciorul de la ciuperca se taie feliute sau cubulete. Si acesta se pune pe gratar, condimentat doar cu sare si piper. Se lasa pana devine crocant.
Pentru ciuperci as recomanda gratarul cu grilaj, deoarece caldura jarului merge direct in sus (la disc il ocoleste) si se topeste branza. Acest lucru insa nu este obligatoriu. Piciorul de la ciuperci poate gatit in orice mediu, chiar si prajit in ulei.

Referior la carnea de peste, ori nu ma stiu eu, ori nu stiu de ce, dar nu mi se pare buna pe gratar. Eventual in tigaie...? Va las pe voi, poate sunt pescari printre noi

Gulas
Nu am facut niciodata, dar am vazut cum se face, in "tara lui", in secuime. Sper ca am retinut bine ceea ce voi scrie in continuare.
Bucatile de carne de porc (cuburi) se pun in pe fundul ceaunului, alaturi de putin ulei si legume tocate (ceapa, usturoi, ardei, rosii, etc). Se amesteca tot timpul.
Separat trebuie sa aveti cartofii curatati si taiati cuburi. Cartofii sa aiba peste ei apa in vasul in care se afla, sa fie cuprinsi. Abia cand carnea este prajita, se pun cartofii, cu tot cu apa. Apa se mai poate adauga pe parcurs, in functie de cat de "gros", adica vascos dorim sa fie gulasul (poate fi ca o ciorba, sau ca o tocanita). Se amesteca tot timpul! Se condimanteaza cu sare, dar mai ales cu piper si boia de ardei. Se stie ca este o mancare picanta.

Gatitul la ceaun difera de cel la gratar.

La gratarul cu grilaj trebuie sa avem numai jar in momentul in care punem carnea pe foc. Daca avem flacara, carnea se va inegri la suprafata, iar gustul nu e cel mai bun. Suntem tentati sa scoatem carnea de la foc, cand o vedem facuta la suprafata. In interior s-ar putea sa avem surprize. Sacrificati o bucata din sortimentul gatit, pentru a face probe si degustari Wink
Pe acest tip de gratar carnea se va usca automat. Recomand stropirea cu vin (la mici merge si bere) pe parcurs ce carnea sta pe gratar, de mai multe ori. Se recomanda stropirea cu vin si a gatului bucatarului, pe aceasta cale Big Grin
Focul: 1-carbune, sau 2-jar rezultat in urma arderii lemnelor.
Nu folositi lemn de brad fiindca acesta face doar flacara, nu va lasa bucati de jar, ci se arde pana la cenusa. Puneti lemnele pe foc deodata, si nu adaugati altele pe parcurs, fiindca cele nou introduse vor face flacara si va veti chinui sa o stingeti apoi. Nu folositi lemne subtiri, fiindca nu veti obtine jar, dar nici foarte groase, decat daca aveti ore intregi la dispozitie pana acestea devin jar. Lemne de grosime cat mana merg cel mai bine. Pe parcurs jarul isi pierde din putere. Daca nu aveti posibilitatea tehnica de a apropia intreg gratarul de jar, va trebui sa reorganizati focul, iar pana obtineti noi conditii prielnice, indepartati carnea pentru a nu se arde.

La gratarul din disc, se recomanda o mica flacara. Atentie insa, ca va fi greu de lucrat la o flacara prea mare. Pe disc se poate pune in centru ulei pentru a praji cartofi. Carnea facuta pe disc nu se usuca chiar asa ca cea de pe grilaj, fiindca grasimea scursa nu cade jos. Si totusi, daca din cand in cand stropiti cu vin, faceti carnea mai frageda. Se pot pune bucati de slanina pe marginile exterioare.

La ceaun, pe langa gulas se pot face si cartofi prajiti in ulei, si multe alte mancaruri. Ceaunul necesita o flacara mare fiindca are peretii grosi.

Aceasta postare nu este recomandata celor care duc o viata sanatoasa prin alimentatie. In schimb este pentru cei care asteapta vara, ca sa mearga la gratare, si la o bere, doua, trei...
Distractie placuta!

Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply
03-29-2010, 01:30 AM
RE: La gratar
Marius, daca iesim(astia mircarii) la gratar vreodata te chemam cu noi!!! Smile) Tu o sa fii bucataru Big Grin

EuropaPort
EuropaPort Blog
EuropaPort Filme
03-29-2010, 02:04 AM
Ce bine arata frigatuile aleaTongue
Si eu sunt pasionat de gratar.

Cica ultimul trend in materie de semnaturi e sa faci click pe a mea.
03-29-2010, 05:15 AM
(03-29-2010 02:04 AM)Clue Wrote:  Ce bine arata frigatuile aleaTongue
Si eu sunt pasionat de gratar.

sa-l mananci? daca da, atunci si eu sunt foarte pasionat...Smile)
Find all posts by this user
06-03-2010, 10:41 PM
(03-28-2010 11:12 PM)CLM Wrote:  ...Si totusi, daca din cand in cand stropiti cu vin, faceti carnea mai frageda....
De pe suprafata carnii vinul se evapora repede.
Pentru a scapa de grija stropitului periodic, se poate introduce vinul in bucatile de carne cu ajutorul unei seringi sterile. Fragezirea va avea loc dinspre interior.
(Aoleu, atentie! Nu se aplica la mici sau carnatiBig Grin)

In acelasi timp, este foarte, foarte important sa fie mentinut fraged si moralul bucatarului. Pentru asta este nevoie de mai multe ingrediente:
- cativa prieteni care sa-l tina de vorba in timp ce se afuma langa gratar
- ceapa
- paine
- slanina
- palinca 50°
06-04-2010, 12:33 AM
(06-03-2010 10:41 PM)Wizard Wrote:  In acelasi timp, este foarte, foarte important sa fie mentinut fraged si moralul bucatarului. Pentru asta este nevoie de mai multe ingrediente:
- cativa prieteni care sa-l tina de vorba in timp ce se afuma langa gratar
- ceapa
- paine
- slanina
- palinca 50°

de acord, mai ales cu ultimul punct

Regulament EP Forum
marius@europaport.com

Insurance OfficeLive
Post Reply 

Forum Jump:

Contact UsEuropaPort.comReturn to TopReturn to ContentLite (Archive) ModeRSS Syndication

bushido